Fremtidens undervisning - mennesker eller AI?

Kan vi klare oss uten lærere i fremtidens skole?

Fremtidens undervisning - mennesker eller AI?
Photo by Barbara Zandoval / Unsplash

Den nylige rapporten om KI / AI (kunstig intelligens / artificial intelligence) i offentlig sektor som Dansk arbeidsgiverforening har gitt ut viser at teknologi kan være en betydelig støtte, ikke bare for samfunnet generelt, men spesielt innen utdanning. GenAI-teknologi forventes å frigjøre store mengder tid for oss lærere – ved å automatisere administrative oppgaver og skape mer personaliserte læringsopplegg.

Det gir oss mer tid til å fokusere på det viktigste: å være tilstede for våre elever. KI vil kunne analysere elevdata og skreddersy undervisningen etter individuelle behov på et nivå som er umulig for dagens lærere. Spesielt spennende er muligheten til å bruke kunstig intelligens til å utvikle undervisningsmaterialer som både tilpasser seg nivået til den enkelte elev og oppdateres i sanntid.

Teknologien kan også forbedre evaluering og tilbakemeldinger. Ettersom KI blir mer sofistikert, vil den kunne gi lærere verdifulle innsikter i elevprestasjoner og tilpasse læringsveier uten at vi må bruke timevis på manuelle evalueringer. All forskning viser også at det er den umiddelbare tilbakemeldingen som er mest verdifull, og det er også den delen av en lærers hverdag som er vanskeligst å få tid til. Her er det virkelig mulig å se et enormt potensiale for KI.

Selv om teknologien tilbyr enorme fordeler, må vi ikke glemme viktigheten av å bevare den menneskelige faktoren i utdanning. Relasjonen mellom lærer og elev er avgjørende for læring, og selv med KIs hjelp, er det fortsatt vi lærere som skaper rom for empati, kritisk tenkning og samspill i klasserommet.

Fremtiden ser lys ut med KI – ikke som en erstatning, men som en verdifull assistent i vår undervisningshverdag. For KI kan aldri ta over jobben til oss lærere, men at den kan ta over deler av den jobben vi lærere uansett ikke får nok tid og ressurser til å gjennomføre, det ser jeg på som en enorm mulighet for å skape en bedre fremtidens skole.